10 warzyw do uprawy w ogródku, część 1. 

Groch

Nie ma nic lepszego niż groszek uprawiany we własnym ogrodzie. Delikatna słodycz groszku zerwanego z pnącza nie ma sobie równych w żadnym innym z supermarketu. Groszek jest także niskonakładowym, wysokowydajnym warzywem ogrodowym i świetnym wyborem dla początkujących ogrodników. Wszystko, czego potrzebujesz, to donica i kratka, po której rośliny będą mogły się wspinać. Preferują one chłodną pogodę, a gdy tylko nadejdzie upalne lato, rośliny grochu przestaną produkować. Jeśli przestrzeń w ogrodzie jest ograniczona, można je wyrwać i zastąpić groch latem inną rośliną, która lubi ciepło, np. papryką.

Fasola

Jest tylko jedna ważna zasada dotycząca sadzenia zielonej fasoli, nie należy sadzić jej zbyt wcześnie. Nie przetrwa ona przymrozków, które mogą spowodować gnicie nasion. Fasola ma również tendencję do przerywania produkcji w środku lata, ale jeśli nadal będziesz ją podlewać, wznowi produkcję, gdy temperatury zaczną spadać na początku jesieni. Najbardziej czasochłonną częścią uprawy fasoli są zbiory. Im więcej ziaren zbierzesz, tym bardziej roślina urośnie, a dojrzałe ziarna, które są na winorośli zbyt długo, mogą stać się twarde i żylaste.

Bruksela

Brukselka, zmora wielu dzieci, ma złą sławę głównie z powodu zbyt długiego gotowania. To słodkie i delikatne warzywo może być uprawiane w niemal każdym przydomowym ogródku z dużą ilością światła słonecznego. Okres wegetacji jest stosunkowo długi, niektóre odmiany osiągają dojrzałość nawet po 130 dniach. Ich smak poprawia się, gdy są poddane działaniu mrozu, więc w większości klimatów można je sadzić wczesnym latem i zbierać późną jesienią po pierwszych chłodach. Tolerują one jednak tylko kilka dni mrozu, dlatego należy pamiętać o ich szybkim zbiorze.

Buraki

W przypadku buraków ogrodnicy otrzymują dwie rzeczy za cenę jednej, można oczywiście zbierać korzenie buraków, ale można również zbierać i jeść zieleninę, najlepsze są małe korzenie. Przy małej wielkości są one słodkie i delikatne. Większe buraki są zwykle zdrewniałe i mniej aromatyczne. Do uprawy w pojemniku potrzebna jest głęboka donica. Ponieważ każde nasiono buraka jest w rzeczywistości skupiskiem nasion, należy pamiętać o przerzedzeniu sadzonek do jednego na skupisko, gdy zaczną kiełkować.

Szarłat

Szarłat ołowiany jest rzadkim warzywem liściastym, które toleruje upały w środku lata, kiedy inne warzywa, takie jak sałata czy szpinak, zaczynają więdnąć. Liście tego mniej popularnego warzywa mają słodko-pikantny smak, który uzupełnia wiele potraw. Jest łatwa w uprawie, wystarczy rozsypać nasiona na działce ogrodowej lub w donicy, a liście zrywać, gdy osiągną odpowiednią wielkość. Jest prawdziwym "superfood", źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, ryboflawiny, cynku oraz witamin A, B6 oraz C.