W zależności od ilości posiadanych odpadów, można zbudować pryzmę kompostową w całości lub układać ją warstwowo przez dłuższy okres czasu. Jeśli całkowicie zbudujesz pryzmę kompostową, proces kompostowania jest najszybszy. Polega to na ułożeniu warstw materiału drzewnego ze świeżym i przykryciu go, aby uzyskać dobry stosunek węgla do azotu.

Przygotowanie terenu w ogrodzie

Usuń dziką roślinność i liście z miejsca, w którym ma się znajdować pryzma kompostowa. Rozluźnij glebę grabiami.

Pierwsze warstwy kompostu

Nadaje się do tego przepuszczalny materiał, taki jak sadzonki żywopłotu, słoma lub posiekane lub drobno pocięte gałęzie. Pierwsza warstwa powinna mieć wysokość około 30 cm. Następnie wymieszaj odpady ogrodowe i liście i rozłóż je warstwami na kompoście. Zawsze na przemian: najpierw warstwa bogatych w składniki odżywcze, wilgotnych i miękkich odpadów (np. warzywa, owoce, fusy po kawie lub herbacie, trawnik), a następnie warstwa ubogich w składniki odżywcze, suchych komponentów.

Wskazówka: Jeśli używasz zamkniętych pojemników kompostowych, posyp pierwszą warstwę dodatkowym starterem kompostowym.

Warzywa i odpady kuchenne na kompost

Odpady warzywne i kuchenne nadają się do kompostowania w ogrodzie. Niepryskane owoce cytrusowe mogą być również w niewielkim stopniu wykorzystywane do gnicia. Pomiędzy warstwami należy przykrywać je ziemią o grubości około 5 do 10 centymetrów, aby zapewnić kompostowni niezbędne mikroorganizmy. Jeśli masz otwartą pryzmę kompostową, pamiętaj o regularnym podlewaniu jej podczas długotrwałych okresów suszy. Kompost nigdy nie powinien być bardziej mokry niż wyciśnięta gąbka. Im lepiej wymieszasz i ułożysz poszczególne składniki i odpady ogrodowe, tym szybciej rozpocznie się proces rozkładu. W ten sposób wewnątrz kompostu powstaje temperatura do 65-70 stopni Celsjusza, dzięki czemu giną nasiona chwastów i szkodniki glebowe.

Przykrywanie kompostu

Gdy tylko kompost osiągnie pewną wysokość (około 1,20 metra w przypadku otwartych pryzm kompostowych), należy go przykryć, aby chronić go przed nadmiernym wysuszeniem i wilgocią. W tym celu należy przykryć pryzmę kompostową gładką warstwą skoszonej trawy, liści lub podobnych odpadów ogrodowych. Ta warstwa zapewnia, że temperatura w kompoście pozostaje stała. Alternatywnie można zasadzić dynie lub ogórki na górnej warstwie kompostu.

Przeniesienie pryzmy kompostowej

Po kilku tygodniach kompost opadnie do jednej trzeciej swojej pierwotnej masy i będzie można go przenieść. Przekopując go łopatą lub szpadlem, kompost jest równomiernie wymieszany, warstwy wewnętrzne przedostają się na zewnątrz, a kompost jest napowietrzany tlenem. Przyspiesza to proces kompostowania.

Wskazówka: W tym momencie można stwierdzić, czy proporcje mieszania i zawartość wilgoci w kompoście są właściwe. Jeśli jest zbyt wilgotna, można dodać do niej suche i grube odpady, aby zapobiec gniciu.

Wykorzystanie gotowego kompostu

Po kilku miesiącach można już używać tzw. świeżego kompostu. Jest to kompost z komponentów, które są nadal rozpoznawalne. Świeży kompost jest szczególnie przydatny jako materiał do ściółkowania lub jako nawóz do użyźniania gleby. Należy go jednak wmasowywać w glebę tylko powierzchownie.

Jeśli poczekasz trochę dłużej, otrzymasz dojrzały kompost, czyli gotowy kompost. Może być stosowany w czystej postaci lub jako mieszanka substratów do grządek, roślin doniczkowych, szklarni.

Przesiewanie kompostu

Wskazówka dla ogrodników: przed użyciem kompostu należy go przesiać przez sito. Komponenty, które jeszcze nie zgniły, trafiają z powrotem do kompostu.

Co można wrzucać na kompost, a czego nie?

Kompostując odpady kuchenne i ogrodowe, tworzysz naturalny nawóz dla swojego ogrodu. Aby uzyskać kompost wysokiej jakości, należy starannie dobrać surowce. Ważne: Zbyt duże odpady ogrodowe znacznie spowalniają proces gnicia, dlatego należy najpierw rozdrobnić lub poszatkować większe materiały.

Co może trafić na kompost?

-resztki surowej żywności,

-resztki i skórki warzyw i owoców (w tym niepryskane owoce cytrusowe),

-herbata i kawa na podłożu,

-chleb,

-skorupki jajek,

-suche ścinki trawnika,

-sadzonki liści i krzewów,

-słoma,

-stara ziemia,

-zrębki drzewne i trociny,

-zwiędłe kwiaty i zioła,

-glony z ogrodowego oczka wodnego,

-kora.

Wskazówka: Jeśli po skoszeniu trawnika pozostaną duże ilości trawy, można ją zmieszać z wiórami drzewnymi lub podartymi gazetami i skompostować.

Czego nie należy wrzucać na kompost?

-gotowane resztki żywności, zwłaszcza produkty pochodzenia zwierzęcego,

-metal,

-skóra,

-duże gałązki i korzenie,

-drewno impregnowane,

-liście drzew orzechowych lub kasztanowych, dębów, wiśniowych drzew laurowych lub platanów,

-papier kolorowy lub powlekany,

-żwirek dla kotów,

-chore pozostałości roślin lub rośliny zaatakowane przez szkodniki,

-odpady mineralne,

-popiół,

-chwasty, które już wydają nasiona,

-skorupki z orzechów,

-pozostałości po opryskiwaniu kwiatów ciętych lub owoców.