Jak naostrzyć nożyce ogrodowe?

1. Wyczyść nożyce. W tym celu po prostu opłucz ostrza wodą z zewnętrznego kranu lub możesz napełnić zlew lub pojemnik wodą i użyć do tego starej szmatki lub szczotki.

2. Usuń rdzę. Rdza jest nie tylko nieestetyczna, ale również utrudnia otwieranie i zamykanie nożyc. Użyj średnio grubej wełny stalowej, papieru ściernego lub innego materiału ściernego, aby delikatnie zetrzeć rdzę.

3. Wytrzyj ostrza szmatką i nałóż czysty olej.

4. Zamocuj nożyce w imadle, a następnie otwórz je tak szeroko, jak to możliwe. Aby uniknąć wypadków, należy skierować ostrze tnące skośną krawędzią do góry.

5. Trzymaj pilnik w obu rękach i przesuwaj go w jednym kierunku od siebie po ostrzu. Wykonaj jedno pełne pociągnięcie od podstawy ostrza. Nie wykonuj małych, szarpanych pociągnięć, ponieważ spowoduje to utratę fabrycznej krawędzi pilnika. Wykonuj lekki nacisk i sprawdzaj krawędź pilnika przy każdym pociągnięciu, aby upewnić się, że ścieżka fabrycznego skosu jest przestrzegana. W razie potrzeby wyreguluj kąt pilnikowania, aby równomiernie spiłować całą krawędź ostrza. Powtórz ten ruch kilka razy, aż odsłonisz czysty metal na całej krawędzi ostrza. Po zakończeniu ostrzenia jednego ostrza, zajmij się drugim.

6. Podczas piłowania często powstają zadziory na tylnej stronie ostrza. Aby usunąć te zadziory, trzymaj ostrze płasko i lekko szlifuj tył ostrza okrężnymi ruchami.

Jak naostrzyć nożyce ogrodowe za pomocą kamienia do ostrzenia?

1. Wytrzyj ostrza szmatką zwilżoną wodą z mydłem, a następnie pozostaw ostrza do całkowitego wyschnięcia.

2. Przetrzyj ostrza grubą wełną stalową i pozbądź się pyłu szlifierskiego za pomocą szmatki.

3. Zwilż kamień do ostrzenia olejem parafinowym. Trzymaj kamień pod kątem 10 do 15 stopni mocno w jednej ręce, a nożyce w drugiej. Pracuj kamieniem w kierunku krawędzi ostrza, podążając za naturalną krzywizną nożyc. Kontynuuj pracę kamieniem po każdym ostrzu, aż będą równomiernie naostrzone i będziesz zadowolony z rezultatów.

4. Usuń nierówne krawędzie używając suchego lub mokrego papieru ściernego o ziarnistości 600 na ostrzach.

5. Przetrzyj ostrza szmatką ze smarem na bazie silikonu, aby zapobiec rdzy.

6. Przetestuj zdolność cięcia nożyc na liściu. Kiedy jesteś zadowolony z wydajności, przestań ostrzyć.

7. Wyczyść zadziory pozostawione przez kamień.

8. Złóż ostrza i lekko nasmaruj olejem ruchome części.

Konserwacja nożyc ogrodowych

Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby utrzymać nożyce w dobrym stanie, aby zapewnić ich perfekcyjne cięcie za każdym razem, gdy ich używasz.

1. Użyj węża i czystej szmaty, aby usunąć liście, ziemię i inne zanieczyszczenia po każdym użyciu. Zapobiegnie to powstawaniu rdzy na nożycach.

2. Przechowuj nożyce w suchym, zabezpieczonym miejscu w garażu lub szopie.

3. Powieś nożyce podczas przechowywania, aby wilgoć i ziemia nie miały z nimi kontaktu.

4. Włóż nożyce do wiadra wypełnionego czystym piaskiem. Lekko zwilż piasek olejem uniwersalnym i umieść wiadro w osłoniętym miejscu. Piasek utrzyma ostrość ostrzy, a olej zapobiegnie tworzeniu się rdzy na ostrzach.