Jak hodować zioła w kuchni?
Istnieje wiele powodów, aby hodować zioła w kuchni: dodają one świeżego smaku do potraw, zapachu i zieleni do pomieszczeń, a także pomagają zaoszczędzić pieniądze na zakupie gotowych mieszanek w marketach. Znając podstawowe zasady hodowli roślin nie trudno jest stworzyć mały ogród przy kuchennym oknie. Większość ziół świetnie sobie radzi w pomieszczeniach jeśli tylko ma zagwarantowane dobre warunki do rozwoju. Zatem, jak hodować zioła w kuchni? Podpowiadamy.
Jak sadzić zioła w kuchni?
Większość ziół - w zależności od rodzaju - kupić możemy jako gotowe sadzonki w niewielkich plastikowych doniczkach. To bardzo wygodna opcja, która jednocześnie skraca cały etap oczekiwania na wzrost naszych roślin. Sadzonki jednak warto posadzić w swojej własnej doniczce, używając do tego wysokiej jakości gleby, by zagwarantować im najlepsze warunki do rozwoju. Alternatywnie, sadzonkę w oryginalnym pojemniku można wstawić do ozdobnej doniczki - rozwiązanie to jest szybkie, jednak ogranicza potencjalny rozrost rośliny.
Istnieje szeroki wybór atrakcyjnych doniczek do uprawy w pomieszczeniach, więc o dobór modelu pasującego do aranżacji kuchni nie należy się obawiać. Większa donica zapewni ziołom więcej miejsca do wzrostu, dzięki czemu będzie można cieszyć się większymi i dłuższymi zbiorami.
Uważaj, aby nie przesadzić z podlewaniem ziół. Staraj się podlewać glebę (nie liście rośliny), dodając tylko tyle wody, aby była ona wilgotna. Większość ziół nie lubi siedzieć w wodzie, więc zwróć uwagę na drenaż. Po podlaniu usuń spodek lub podstawkę donicy, aby umożliwić swobodny odpływ wody, a następnie włóż go z powrotem, gdy woda przestanie wypływać z dna.
Jakie zioła hodować w kuchni?
Większość ziół można w łatwy sposób hodować w kuchni, jeśli tylko zapewnimy im dostateczną ilość światła słonecznego i wody. Istnieją jednak pewne rośliny, które są zdecydowanie chętniej wybierane niż inne - czy to ze względu na niewymagającą uprawę, czy ogromny wachlarz potraw, do których mogą zostać użyte. Jeśli zastanawiasz się jakie zioła hodować w kuchni, oto lista tych najpopularniejszych:
Bazylia
Wśród najbardziej popularnych ziół uprawianych w kuchni, bazylia upozycjonowała się na pierwszym miejscu. Od wieków jest uprawiana dla jej złożonego, aromatycznego smaku, który potrafi ożywić każdą potrawę. Bazylia jest łatwa w hodowli, ale aby dobrze rosła w pomieszczeniach, trzeba zapewnić jej dużo światła. Najlepiej więc postawić ją na parapecie lub zainwestować w specjalną lampę do uprawy roślin, która włączana na kilka godzin każdego wieczoru powinna zapewnić jej najlepsze warunki do wzrostu.
Pietruszka
W żadnej polskiej kuchni nie może obejść się bez pietruszki. Świeży smak i aromat tej rośliny kochają miliony. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego rosołu bez świeżej pietruszki - to zatem absolutny must have w kuchennym ogródku ziołowym. Pietruszka jest bardzo łatwa do uprawy w domu, nie ma dużych wymagań i z reguły wystarczy postawić ją na parapecie, aby zapewnić odpowiednią ilość światła. W przeciwieństwie do bazyli docenia dużą ilość wilgoci, więc należy ją często podlewać - szczególnie jeśli gleba jest sucha w dotyku.
Szczypiorek
Szczypiorek jest prawdopodobnie najłatwiejszym w uprawie ziołem. Posiada łagodny smak cebuli, dlatego świetnie nadaje się do jajecznicy, dań z makaronem, czy pieczonych ziemniaków. Hodowla szczypiorku z nasion jest dość długotrwałym procesem, dlatego lepiej zacząć od wsadzenia do gleby cebuli, która ma już rozwinięte pędy szczypioru. Roślina ta lubi światło i ciepło, świetnie więc odnajdzie się na parapecie lub pobliżu okna.